Mooiste boerderij van Brabant

67 Vlijmen - Mooiste Boerderij van Brabant
Foto:
Een hopeest bij een boerderij in De Hoeven bij Haarsteeg, 1958. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM00820.

Dit pand is in 2011 door het publiek gekozen tot ‘mooiste boerderij van Noord-Brabant’. De boerderij, van het dwarsdeeltype met een rieten wolfdak, kreeg in 1980 een monumentale status. In de basis dateert de boerderij vermoedelijk van 1650. De binnenmuren bestonden toen nog uit gevlochten en aangesmeerde wilgentenen. In 1750 werden stenen wanden opgetrokken. Op de kozijnen zijn nog restanten te vinden van varkensblaas, waarmee de ramen aanvankelijk werden dichtgeplakt.

Het opmerkelijke, uit steen opgebouwde huisje achter de boerderij had een drieledige functie. Het was in gebruik als bakhuis, karnruimte en als hopeest. Tot in de twintigste eeuw vormde Vlijmen en omgeving een belangrijk gebied voor de hopteelt. Hopbellen zijn een belangrijk ingrediënt voor het brouwen van bier. Het is van groot belang de hopbellen droog te houden en schimmel te voorkomen. Hiertoe werd een hopeest gebruikt als bewaarplaats. De droogruimte bevond zich achterin. Hier stroomde voldoende lucht door om bederf tegen te gaan. Rechts zat de karnruimte die oorspronkelijk aan de buitenzijde was voorzien van een looprad. Dat werd in beweging gebracht door er een hond in te laten lopen.

Meer weten?
Behoud de Brabantse boerderij