Graszaadhandel Mommersteeg

 


 

 

Foto: Directeur Henri Mommersteeg in zijn kantoor, 1937. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, ZUI0026.

Dit in traditionalistische stijl uitgevoerde bedrijfsgebouw met kantoor en woonhuis is nu een beeldbepalend industrieel rijksmonument. Het werd in de jaren twintig van de twintigste eeuw ontworpen door de Vlijmense architect Jan Luyben. Van de firma Mommersteeg, een groot bedrijf in graszaden, kreeg hij de opdracht een tijdloos gebouw te realiseren. Vanouds was Vlijmen een centrum van hopteelt, een onmisbaar element bij de bereiding van bier. Toen de hophandel het rond 1900 moeilijk kreeg, verlegde Henri Mommersteeg (1898-1969) de koers van het familiebedrijf van de handel in hop naar de teelt en verkoop van graszaden.

Het pand werd fors uitgebreid in 1936, wat goed zichtbaar is aan de rechterzijde, tegen de oorspronkelijke bouwmassa aan. Achter dit gebouw bevonden zich grote hallen en proefvelden. De hallen zijn inmiddels gesloopt en ook de proefvelden zijn verdwenen om ruimte te bieden aan woningen in de nieuwe wijk Geerpark. In de vroegere bedrijfskantine zijn nog altijd bijzondere wandschilderingen te vinden van Eppo Doeve (1907-1981), een van Nederlands bekendste en meest geliefde tekenaars. Tijdens zijn studie landbouwkunde in Wageningen raakte hij bevriend met Henri Mommersteeg, bij wie hij in de Tweede Wereldoorlog onderdook. Als dank vervaardigde hij in 1952 de wandschilderingen.

Meer weten?
Geerpark
Eppo Doeve