Brouwerij De Valk

73a Vlijmen - Brouwerij de Valk
Foto: Groepsfoto gemaakt bij het afscheid van A. van Hest als gemeentesecretaris van Vlijmen in 1939. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM00336.

Vlijmen stond aan het einde van de negentiende eeuw bekend om de hopteelt. Twee bierbrouwerijen vormden hier een niet onbelangrijke bedrijfstak. Veel ondernemers vestigden zich aan de Meliestraat. Zo ook de uit Dongen afkomstige Cornelis van Nieuwkuijk. Hij nam in 1909 een kleine brouwerij over van brouwer en gemeentesecretaris August van Hest.

Van Nieuwkuijk stapte niet onvoorbereid het brouwersvak in, want hij had in München aan de brouwschool een studie gevolgd. Het lukte hem het moeilijke recept van ‘pilsener bier van lage gisting’ onder de knie te krijgen. Van Nieuwkuijk wist zijn brouwerij ‘De Valk’ flink uit te breiden, met als hoogtepunt de bouw van de zeventien meter hoge brouwtoren die vanaf 1932 in bedrijf was. Nadat het bier gebrouwen was, werd het naar het ‘koelschip’ boven in de toren gepompt. In 1955 nam zijn zoon de brouwerij over. Later werd de productie van bier aangevuld met vruchtenlimonade van het merk ‘Fency’. Niet veel later stopte men met brouwen, en omstreeks 1985 sloot het bedrijf.

Meer weten?
Brouwerij De Valk