In den Oraniënboom

Afbeelding bij 94

Foto: De Oudheusdensestraat in 1910, met op de achtergrond de stoomtram naar Drunen en links de hoefsmederij van Van Beers. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, HSD03483.

De jaartalsteen in de gevel maakt duidelijk dat Oudheusdensestraat 5 in 1619 werd gebouwd. Het moet een van de eerste panden zijn geweest die werden opgeleverd in de Nieuwstad, de zeventiende-eeuwse uitbreidingswijk van de vestingstad Heusden. In Nederlandse context is dit een vroeg voorbeeld van een woning waarbij de balklagen en de vloeren werden uitgevoerd in grenen in plaats van eikenhout, dat aan het begin van de zeventiende eeuw steeds schaarser werd. Behalve de gevelsteen zijn ook de twee houten kruisvensters op de verdieping nog origineel. Ook de huisnaam ‘In den Oraniënboom’ stamt uit de zeventiende eeuw.

De grote deur en het venster op de begane grond dateren in hun huidige vorm van de negentiende eeuw, toen Oudheusdensestraat 5 bedrijfsmatig in gebruik was. In 1832 was het pand, samen met het naastgelegen nummer 7, in bezit van Peter van Helvoort, die het vak van smid uitoefende. Tot ver in de twintigste eeuw was hier de hoefsmederij van Van Beers gevestigd. Een jaar of tien geleden was het pand zwaar vervallen. Na een grondige restauratie staat ‘In den Oraniënboom’ er sinds enkele jaren weer piekfijn bij. In het achterhuis is de oude smederij weer in ere hersteld: blaasbalg en aambeeld zijn nog aanwezig.

De voor de woning geplaatste stoeppaal is zeventiende-eeuws, maar is samengesteld uit twee oorspronkelijke palen. Tussen paal en gevel is een stoepbank gemetseld.

Meer weten?
Hoefsmid