Venkantbrug

68 Vlijmen - Venkantbrug
Foto: Een van de laatste goederentreinen op de Langstraatspoorlijn nabij Vlijmen, 1972. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM01862.

De Langstraatspoorlijn tussen Lage Zwaluwe en ‘s-Hertogenbosch is in de periode 1879-1890 aangelegd voor passagiers- en goederenvervoer. Later werd deze spoorlijn alleen nog gebruikt voor het transport van goederen, waaronder (half)fabricaten voor de schoenindustrie in de Langstraat. Hieraan dankt de lijn zijn bijnaam ‘Halve Zolenlijntje’, al kan ook een rol spelen dat de lijn slechts in enkelspoor is uitgevoerd, terwijl men bij de aanleg nog uitging van een dubbelspoor. Dit is nog goed zichtbaar in de breedte van de pijlers van de bruggen.

Met zijn lengte van 33 meter is de Venkantbrug uit 1866 het kleinere broertje van de zeshonderd meter lange Moerputtenbrug. Door middel van deze bruggen doorsnijdt de vroegere spoorlijn het huidige natuurgebied De Moerputten, een van de weinige overgebleven laagveenmoerassen ten zuiden van de grote rivieren. Het gebied dankt haar naam aan het ‘moeren’, ofwel turfsteken, wat hier vroeger veel is gedaan.

De laatste trein reed hier in 1972. Met het terugplaatsen van de ijzeren brugdelen in 2011 werd een ingrijpende restauratie van de Venkantbrug afgerond. Het restauratieproject van de oude bruggen van de Langstraatspoorlijn won in 2013 een Europa Nostra Award, een belangrijke onderscheiding voor cultureel erfgoed in Europa.

Meer weten?
Langstraatspoorlijn
De Moerputten