Sint-Jan Geboorte

66 Vlijmen - Sint Jan Geboorte
Foto: Interieur van de kerk tijdens de meimaand, 1930. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM00234.

Na de Reformatie waren de katholieke gelovigen aangewezen op een onopvallende schuurkerk. Op de plaats van de huidige kerk werd in 1864 een nieuwe schuurkerk gebouwd, waarschijnlijk van hout. Nadat in 1853 de Nederlandse bisdommen weer in ere hersteld waren, konden de katholieke gelovigen ook in Vlijmen weer een echte kerk gaan oprichten.

Deze aan Johannes de Doper gewijde kruisbasiliek werd ontworpen door de Tilburgse architect H.J. van Tulder, een pionier van de neogotiek. Van Tulder paste ook in het interieur motieven toe die hij ontleende aan de middeleeuwse Brabantse gotiek. Zo is de binnenzijde van de gewelven egaal gestukt om het gotische karakter te benadrukken (‘stukadoorsgotiek’). De kerk werd in 1868 in gebruik genomen.

Tijdens de bevrijding van Vlijmen in november 1944 en bij het neerkomen van een V1-raket in februari 1945 liep de kerk zoveel schade op dat hij een jaar lang niet gebruikt kon worden. Na de oorlog was de kerk er zo slecht aan toe dat zelfs is overwogen over te gaan tot sloop ervan. Nadat het gebouw in de jaren zestig de status van rijksmonument kreeg, volgde een grondige restauratie.

Meer weten?
Parochie Sint Jan Geboorte
Hendrik Jacobus van Tulder