Sint-Johannes Geboorte
Foto: De oude, neogotische kerk van Nieuwkuijk met pastorie in 1930. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM06060.
Na de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Nieuwkuijk afgescheiden van de parochie Drunen, waartoe het in kerkelijk opzicht eeuwenlang had behoord. Een eerste, eenvoudige schuurkerk voor Nieuwkuijk en Onsenoort kwam er in 1676. Een echte kerk kon in 1875 worden gerealiseerd. Deze werd, evenals in Vlijmen, gewijd aan Johannes de Doper. Dit neogotische kerkgebouw werd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog geraakt door granaatvuur van de oprukkende geallieerden. De kerk vloog in brand en werd verwoest.
De huidige kerk van Nieuwkuijk dateert van 1955 en is ontworpen door N. van der Laan en W.A.J. Hansen, twee architecten van de ‘Bossche school’. Een belangrijk kenmerk van deze stroming is de soberheid van de gebouwen. Typerend zijn de eenvoudige opzet, de duidelijke maatvoering en het ontbreken van overbodige versieringen. Alle onderdelen van de gebouwen zijn op elkaar afgestemd volgens het maatsysteem van het plastische getal. Architecten uit de Bossche School maakten veelal gebruik van materialen die goed aansluiten op de sobere uitstraling die zij beoogden, zoals beton, baksteen en hout. De bouwpastoor van deze kerk was ‘pastoorke’ Becx, die liefst dertig jaar pastoor van Nieuwkuijk was (van 1931 tot 1962).
Meer weten?
N. van der Laan
Bossche School
Plastisch getal