Open Hof

Afbeelding  bij 125
Foto: Een oude opname van de panden die nu bekend staan als ‘Open Hof’. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, HSD00117.

Dit fraaie pand met een complete trapgevel en gevelsteen uit 1604 was eens een voorname herberg met de naam ‘Hof van Holland’. In 1800 kwam het in bezit van Heusdenaar Johannes Jacobus Bax. Het werd toen omschreven als ‘een huis, erf en stal genaamt het Hof van Holland gelegen aan de Smitsstraat’, zoals de Breestraat eeuwenlang heette. Tijdens zijn ‘inspectiereis’ door Brabant en Zeeland in 1809 zou koning Lodewijk Napoleon hier een nacht hebben gelogeerd.

Het naastgelegen pand met de fraaie krulankers en dichtgemetselde boogvelden in de vensters was tot 1942 in gebruik als stadsboerderij. Hierna werd er een groente- en fruitwinkel in gevestigd. Groenteman Jaap Roubos was niet alleen kenner van spruitjes, bonen en erwten maar hij maakte ook deel uit van de Nederlandse popgroep Ferrari. Deze band was in de jaren zestig en zeventig erg populair en stond in 1966 zelfs in het voorprogramma van de Rolling Stones bij hun optreden in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Van de talloze hits die Ferrari had, stond het nummer ‘Sweet love’ uit 1976 wekenlang op de eerste plaats in de Top 40.

Tegenwoordig zijn beide panden in gebruik als protestants kerkelijk centrum onder de naam ‘Open Hof’. Hier vinden vergaderingen plaats en bijeenkomsten van verenigingen, zoals het Heusdens mannenkoor.

Meer weten?
Popgroep Ferrari