Jonker Fris

Afbeelding bij 133
Foto: De Heusdense conservenfabriek omstreeks 1930. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, HSD03473.

De conservenfabriek Jonker Fris was bijna een eeuw lang één van de belangrijkste werkgevers voor de stad Heusden en omstreken. Een Heusdense fruitteler bouwde in 1910 de ‘N.V. Heusdensche Conservenfabriek’. Een jaar later verlieten de eerste blikken de fabriek, gevuld met spinazie. In 1921 werd het bedrijf eigendom van de familie Van Wagenberg, waarna een gestage maar sterke opmars in conservenland begon. Later werd de naam gewijzigd in Jonker Fris, dat beroemd werd om de blikken appelmoes en vlaaivulling.

Op het fabrieksterrein zijn nog altijd sporen te vinden uit de glorietijd. De waterzuiveringsinstallatie en warmtekrachtcentrale uit de jaren tachtig en negentig waren noviteiten op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en milieu. De blik van Jonker Fris was sterk gericht op het ontwikkelen van nieuwe producten, en daarmee was het bedrijf jarenlang een belangrijke speler in conservenland.

De laatste decennia werd het bedrijf meerdere keren overgenomen. De merknaam Jonker Fris bleef steeds overeind. In 2008 sloot de fabriek in Heusden definitief. Momenteel wordt voor het voormalige fabrieksterrein een nieuwe bestemming gezocht.

Meer weten?
Jonker Fris