Drietrompetterstraat 24
Foto: Drietrompetterstraat 24 anno 1984. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, HSD00447.
In de vorige eeuw dromde de Heusdense jeugd geregeld samen voor de deur van dit pand. Bij Keeke of Keetje Braat moest je zijn als je een paar centen te besteden had. In haar piepkleine snoepwinkeltje, slechts enkele vierkante meters groot, kon een keuze gemaakt worden uit een overvloed aan lekkers. Spekjes, lolly’s, trekdrop en niet te vergeten de felrode wijnballen. Keeke, alias Cornelia Koolen, was een bijzondere en voor kinderen wat geheimzinnige winkeljuffrouw. Met haar grijze knotje en altijd in het zwart gekleed riep zij de soms al te opdringerige jonge klanten op onorthodoxe manier tot de orde.
Het verhaal ging dat Keeke Braat vroeger een functie bekleedde aan het hof van de Oranjes. Waar of niet, het maakt de herinneringen des te nostalgischer. Cornelia Koolen bepaalde in haar testament dat het pand na haar overlijden zou worden verkocht. De opbrengst bestemde zij voor kinderen in ontwikkelingslanden.
Vergeet niet een blik te werpen op het schijnvenster. Over het waarom van de plaatsing ervan wordt verschillend gedacht. Er is een uitleg die betrekking heeft op de invoering, in 1805, van het Franse belastingstelsel, waarin belasting werd geheven op het aantal ramen en deuren. Om de kosten te drukken, metselde men de ramen dicht. Vanaf 1833 hadden deze nepramen geen nut meer, want de belasting gold toen ook voor dichtgemetselde ramen. De werkelijke verklaring is dat achter de gevel op de tweede verdieping het dak van de buren omhoog loopt. Er is daar geen ruimte voor een raam, maar omwille van de symmetrie is in de voorgevel een venster geschilderd.