Sint-Lambertuskerk

Afbeelding bij 46
Foto: De waterstaatskerk met pastorie die hier van 1846 tot kort na de Tweede Wereldoorlog stond, foto uit 1934 Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, ZUI00478.

Op deze plaats stond sinds 1846 een zogenaamde waterstaatskerk, gebouwd in een soort boerderijstijl met kerk en pastorie onder één dak. Dat was voor de rooms-katholieke gelovigen een hele verbetering ten opzichte van de schuur- en schuilkerkjes waarop men sinds de Reformatie was aangewezen. Omdat het merendeel van de ‘Hekese’ bevolking weer over een eigen katholieke kerk wilde beschikken, werd vrijwel het gehele benodigde bedrag voor de kerk door de dorpsgemeenschap zelf bijeengebracht.

Evenals bij de oude Sint-Lambertuskerk sloeg in 1944 ook bij de katholieke kerk het noodlot toe. Nadat de toren verwoest was, zag de pastoor zich geruime tijd genoodzaakt de mis op te dragen in het café van J. van Dal, net buiten Hedikhuizen gelegen op de weg van Herpt naar Haarsteeg. Het huidige kerkgebouw dateert van 1963 en is ontworpen door de Heusdense architect Huub Baaijens. De kerk doet qua bouwstijl denken aan de ingetogen, sobere stijl van de Bossche school. Sinds enkele jaren is de kerk definitief gesloten.

Meer weten?
Parochie Hedikhuizen
Bossche school