Damblok

38 Hedikhuizen - Hoge Maasdijk
Foto: ‘Inbraak en vlucht der inwoneren bij Hedikhuizen’, prent uit 1799 gemaakt naar aanleiding van een dijkdoorbraak. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM00017.

Het dorp Hedikhuizen en omgeving heeft in het verleden met grote regelmaat te maken gehad met dijkdoorbraken, met soms zeer ernstige overstromingen tot gevolg. Wanneer een dijk bezweek, kon daarachter een wiel ontstaan, een door het water diep en rond uitgeslepen gat.

De Maasdijk maakte sinds de dertiende eeuw deel uit van een lange dijkring, die een groot gebied tegen overstromingen moest beschermen. Deze Grote of Zuid-Hollandse Waard was zo’n veertig kilometer lang en twintig kilometer breed. Door de Sint-Elisabethsvloeden van 1421 en de jaren daarna ging dit geheel ten onder, waarna de dijkring nooit meer in de oude omvang werd hersteld.

Het beheer van deze dijk is eeuwenlang in handen geweest van het waterschap of hoogheemraadschap de Hoge Maasdijk van Stad en Lande van Heusden. Dit was het oudste hoofdwaterschap binnen het oude baljuwschap Zuid-Holland. Het bestuur was in handen van tien heemraden: vier namens de stad Heusden, drie uit het Bovenland van Heusden, en drie uit het Benedenland van Heusden. Museum Het Gouverneurshuis beheert een fraaie collectie waterschapsglazen (hensbekers) van het Hoogheemraadschap.

Meer weten?
Waterschappen in het Land van Heusden en Altena
Het Gouverneurshuis
Waterschapsglas