Sint-Gertrudisklooster

Afbeelding bij 41
Foto:
Oude opname van de Haarsteegsestraat, met links het Sint-Gertrudisklooster. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM05935.

Dit klooster was oorspronkelijk bestemd voor de zusters franciscanessen van Oirschot. In plaats daarvan werd het pand in 1907 betrokken door franciscanessen uit Veghel. Zij gaven leiding aan een meisjes- en een kleuterschool, verzorgden zieken en begonnen een kliniek. De zusters zelf woonden in het ernaast gelegen zusterhuis, dat in 1998 is gesloopt.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het klooster grondig verbouwd. De scholen verdwenen, en vanaf 1967 werd het zusterhuis bewoond door de zusters van Barmhartigheid uit Eindhoven. Zij hielden zich bezig met de nazorg aan psychiatrische patiƫnten. Het klooster werd eigendom van de Godshuizen (een complex van stichtingen actief op het gebied van gezondheidszorg) en op den duur verdween de kloosterfunctie. Tegenwoordig is het gebouw de thuisbasis voor Woongroep Haarsteeg, onderdeel van psychiatrisch ziekenhuis Reinier van Arkel.

Meer weten?                            
Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven