Oude Haven

Afbeelding bij 35
Foto:
Opening van de ijsbaan door de Vlijmense burgemeester L.M.N. Schweitzer in 1976. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM02311.

Tegen het einde van de achttiende eeuw werd toestemming gegeven om bij Haarsteeg een ‘nieuw canael en kom tot scheepvaert’ te graven. Dit kanaal, de Vaart of Vort geheten, loopt van de havenkom naar de Hedikhuizense Maas en heeft een lengte van 435 meter en een breedte van 13 meter. Haven en vaart werden gebruikt door zeilschepen van het type boerenschuit. De komhaven had een kade waarlangs dikke bomen staan. Daaraan werden de schepen aangelegd.

In 1853 werd de haven gebruikt door zo’n elf schuiten met een capaciteit tussen de acht en tien ton. De geringe breedte van de vaart maakte het lastig om er te zeilen. De schepen werden daarom tot de sluis in Hedikhuizen voortgetrokken aan een touw. Vooral de beurtvaart naar Hollandse steden speelde een belangrijke rol. De bemanning was vaak een week onderweg, maar harde stroming en weersomstandigheden konden de vaartijd aanzienlijk verlengen. In de winter lag de scheepvaart vaak stil vanwege ijsgang.

In 1934 kreeg Haarsteeg subsidie voor demping van de haven. Sinds 1953 is de Oude Haven de thuishaven van ijsvereniging ‘Jaap Eden’, die werd opgericht op initiatief van schaatser Willy van den Berk. Sinds 1991 draagt de Haarsteegse schaatsvereniging zijn naam.

Meer weten?
Schaatsclub Willy van den Berk
Beurtvaart