Haarsteegse wiel

Afbeelding bij 34
Foto:
Zwemmen in de Haarsteegse Wiel, 1970. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM01693.

De Haarsteegse Wiel bestaat in feite uit twee wielen die samen zijn gekomen. Deze wielen ontstonden na doorbraken van de Maasdijk in 1610 en 1740. De Haarsteegse Wiel is een van de grootste en diepste wielen van Nederland. Op sommige plaatsen is de diepte ruim negentien meter.

In 1894 kwam de Haarsteegse Wiel in handen van de vermogende Haarsteegse familie De Jongh. Eind jaren veertig van de vorige eeuw was een gedeelte van de wiel ingericht als primitief zwembad. Dat zwembad kende een duiktoren en twee gescheiden baden. Dames en heren zwommen apart, zoals hoorde in die tijd. In de praktijk hield deze regel niet lang stand en in de loop der jaren is het zwemgedeelte aangepast, tot groot genoegen van veel zwemliefhebbers.

Tegenwoordig is de wiel eigendom van de gemeente Heusden. Vanwege de grote natuurwaarde is de omgeving aangewezen tot stiltegebied. Zwemmen is niet toegestaan en vuil slootwater wordt niet meer op de wiel geloosd. De flora en fauna rond en in de wiel is rijk en gevarieerd. Het is een belangrijk leefgebied voor kwetsbare diersoorten, al zijn de visotter en de steur helaas verdwenen. In 1881 vingen twee vissers een enorme steur van 125 pond. De vis werd in een kruiwagen door het dorp gereden. Wie de vis wilde bezichtigen, betaalde een dubbeltje. De geprepareerde schedel van het dier wordt nu beheerd door Heemkundekring Onsenoort.

Meer weten?
Haarsteegse Wiel
Geosites 
Heemkundekring Onsenoort