Café de Harmonie


Afbeelding bij 38
Foto:
Publiek tijdens een festival van harmonie Sint-Cecilia in 1924, achter café de Harmonie. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, VLM06901.

Café ‘De Harmonie’ is gevestigd in een van de oudste panden van het dorp Haarsteeg. Een direct bewijs voor het oprichtingsjaar is er niet, maar aangenomen wordt dat het café dateert uit 1750. In 2005 werd daarom het 250-jarig bestaan gevierd. In 1948 kreeg het café zijn huidige naam; voordien heette het café ‘Van Oijen’, naar de toenmalige uitbaters. Drie generaties lang beheerden zij naast het café een erachter gelegen tuinderij, fruitboomgaard en een boerderij. Alle uitbaters, en dat zijn er door de jaren heen heel wat geweest, hebben de karakteristieke dorpssfeer van dit bruine café succesvol in stand gehouden.

Het café is nog altijd thuishaven voor plaatselijke verenigingen, zoals de Koninklijke Harmonie ‘Sint Cecilia’, toneelvereniging ‘Ernst en Luim’ en talloze sportclubs en jagersgezelschappen. ‘De Harmonie’ was heel wat jaren het trefpunt van standsorganisaties. De naoorlogse oudere jongeren gingen naar het café tijdens de zondagse dansavonden en troffen elkaar met carnaval en tijdens de kermis. De favoriete bezigheid tijdens de kermis, het dansen, is tegenwoordig helemaal verdwenen, maar heeft in het uitbundig carnaval vieren een goede vervanger gevonden.

Meer weten?
Café de Harmonie