Poorthoeve

25 Giersbergen - Poorthoeve
Foto: De Poorthoeve, foto uit 1961. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN00139.

 

De uithof Giersbergen bestond oorspronkelijk uit twee boerderijen: de Poorthoeve en de Maaijhoeve. Beide boerderijen waren aanvankelijk door een gracht en wal omgeven. Door een poort kon je naar binnen. Het waren gemengde bedrijven, waarbij veeteelt de belangrijkste inkomstenbron vormde. Vooral schapen werden er gehouden. Het woeste gebied rondom Giersbergen bestond immers grotendeels uit heidevelden.

 

De producten die de uithof voortbracht, waren bestemd voor de abdij Ter Kameren, de eigenaar van de uithof. Er werden ook goederen verkocht op de markt in ’s-Hertogenbosch. Dat deden latere bewoners van de Poorthoeve ook. In de negentiende eeuw woonden Cornelis de Laat en Hendrina Peijen op de Poorthoeve. Zij hadden negen kinderen. Hendrina karnde zelf boter uit melk en verkocht deze in de Boterhal in ’s-Hertogenbosch. Op een dag reed ze mee op de kar van een zekere Hamers, die vermoedelijk ook in Giersbergen woonde. In de stad aangekomen sloeg het paard op hol. Hamers verongelukte dodelijk en Hendrina bleef aan de kar hangen en werd zo meegesleept tot het paard bij de haven tot stilstand kwam. Ze overleefde het, maar werd nooit meer de oude.

 

De Poorthoeve is afgebroken. Het type schuur dat bij deze hoeve stond, is nog te vinden aan de overzijde op nummer 2. Een Vlaamse schuur, mede beeldbepalend voor het gehucht. Vroeger in gebruik als stalruimte, nu als zorgboerderij.

 

Meer weten?
Abdij Ter Kameren

Zorgboerderij Giersbergen