De Drie Linden

27 Giersbergen - De Drie Linden
Foto: Een oude foto van café De Drie Linden in Giersbergen. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN00496.

Jan van der Meijden en Maria (Mie) van der Steen kochten in 1911 een boerderij in Giersbergen. Het jaar daarvoor waren er drie linden voor deze boerderij aangeplant. Het gezin telde negen kinderen. Jan en Mie waren afkomstig uit Gemonde, maar daar was hun boerderij in vlammen opgegaan.

Terwijl Jan de veestapel runde, kreeg Mie van der Heijden vergunning om in de boerderij een café uit te baten. Ze mocht van het gemeentebestuur geen sterke drank verkopen. Veel bezoekers trok Giersbergen destijds nog niet. Het waren vaak notabelen die langskwamen, zoals bankdirecteur Timmermans uit Waalwijk en gemeentesecretaris Veltman uit Drunen. Deze ging regelmatig met zijn hele gezin naar Giersbergen en er kwam dan brood op tafel met gerookte ham en worst uit de schouw. Verder bezochten echte natuurliefhebbers de Loonse en Drunense duinen. Ze kwamen miereneitjes zoeken voor hun vogeltjes. Zondagse klanten waren te gast in de Drie Linden om te kaarten en een flesje bier te drinken.

In 1934 brandde de boerderij met schuur af, net als een bos en honderd hectare heide tussen Giersbergen en de Distelberg. Een jaar later werd boerderij De Drie Linden in de huidige stijl herbouwd. De drie bomen overleefden de brand en bieden nog altijd schaduw en beschutting aan terrasgasten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het steeds drukker in Giersbergen, dankzij kampeerders en militairen, die oefenden in de Duinen. Ook zij vonden hun weg naar de herberg, zoals recreanten en toeristen dat nog steeds doen.

Meer weten?
Herberg De Drie Linden