Veilinggebouw

23b Elshout - Veilinggebouw
Foto: Het interieur van de veiling in 1937. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, ZUI00161.

Veiling 'De Langstraat en omstreken'
Van oudsher houdt men zich in de dorpen van de oostelijke Langstraat bezig met tuinbouw. In het verleden had hier vooral een gemengd land- en tuinbouwbedrijf bestaansrecht. Vanaf 1916 konden telers hun producten naar veiling ‘De Langstraat en omstreken’ brengen. Een gehuurde kolenloods van de spoorwegen die in de zomer toch leeg stond, werd voor dit doel ingericht. De eerste veiling was een hele gebeurtenis, waarvoor de veilingvoorzitter zelfs zijn hoge hoed ophield.

Voordat er veilingen waren, riep de teler van een partij groente of fruit op de markt van hoog naar laag zijn prijzen af. De eerste koper die dan ‘mijn’ riep, werd eigenaar. De invoering van de veilingklok in 1905 werd het startsein voor een nieuwe unieke verkoopmethode voor groente en fruit. Met één druk op de knop kocht men de producten op het moment dat de wijzer van de veilingklok een voor de koper gunstige prijs aanwees.

Het effectieve veilingsysteem heeft ruim honderd jaar gewerkt. Veiling De Langstraat en omstreken heeft het niet zo lang gered. Wel kwam er in 1937 een stenen gebouw, ‘een veiling waardig’, dat al snel werd uitgebreid en plaats maakte voor een nieuw onderkomen in 1953. Vanaf de jaren zeventig nam het aantal streekveilingen sterk af. De Langstraatse veiling ging in 1991 een fusie aan. In Elshout werd de veilingklok toen stil gezet.