Sint-Jan Evangelist

17 Elshout - Sint Jan Evangelist

Foto: Een oude foto van het Maria-altaar in de kerk van Elshout. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank DRN02097.

Deze kerk is gewijd aan de heilige Sint-Jan Evangelist die volgens de overlevering in een ketel kokende olie werd geworpen. Daarom wordt hij soms afgebeeld met een pot olie aan zijn voeten. Ooit behoorde Elshout samen met het buurtschap Hulten tot de parochie Oudheusden. De parochiekerk stond in Oudheusden, totdat deze in de roerige tijden tijdens de Reformatie werd verwoest. Omdat Elshout groter was dan Oudheusden werd eind zeventiende eeuw besloten hier een schuurkerk te bouwen. Dit kerkje deed dienst tot aan het eind van de negentiende eeuw.

De geschiedenis van het huidige kerkgebouw begint als pastoor Van den Bogaert in 1878 de eerste steen legt. Een jaar later is de kerk voltooid, opgetrokken in neogotische stijl. De kerk is verrijkt met verschillende altaren en andere kerkornamenten, veelal vervaardigd door de uit Elshout afkomstige beeldhouwer Hendrik van der Geld. Een laatmiddeleeuws houten beeld van Maria, die in Elshout wordt aangeduid als Wonderbare Moeder, troont in een nis boven het zijaltaar.

Meerdere keren heeft het kerkgebouw schade opgelopen. Tijdens een storm in 1973 bezweek zelfs de spitse toren, maar dankzij medewerking van de parochianen stond deze al snel weer fier te pronken.

Meer weten?
Hendrik van der Geld