Mariastichting

20 Elshout - Mariastichting
Foto met bijschrift: De Elshoutse Mariastichting in volle glorie op een ansichtkaart uit 1970. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN01709.

De congregatie van de Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus te Maastricht, ofwel de zusters Onder de Bogen, vestigden zich in 1920 in Elshout. De zusters namen de zorg van het onderwijs aan kleuters en meisjes op zich, gaven naailes en dankzij hen kwam de wijkverpleging van de grond. Zij stonden aan de basis van de oprichting van het Wit-Gele Kruis in Drunen en Elshout.

Het zusterhuis kwam er in de Tweede Wereldoorlog niet zonder kleerscheuren vanaf en had dringend herstel nodig. Besloten werd de kapel opnieuw op te bouwen. In 1970 woonden de zusters vijftig jaar in het dorp en dit gouden jubileum werd met de Elshoutse bevolking uitbundig gevierd.

De zusters Onder de Bogen verlieten het dorp in 1989, waarna het klooster gedurende een aantal jaren werd bewoond door clarissen uit de Verenigde Staten.

Uiteindelijk is de in neo-romaanse stijl gebouwde Mariastichting verkocht, waarna het haar religieuze bestemming verloor. Het pand is geheel gerenoveerd en omgebouwd tot particuliere woning.

Meer weten?
Liefdezusters van de Heilige Carolus Borromeus
Zusters Onder de Bogen