In den gekroonden Hoed

22 Elshout - In den Gekroonden Hoed
Foto: Tilburgse
Bedevaartgangers worden na aankomst met de stoomtram bij café In den Gekroonden Hoed afgehaald en naar de Elshoutse kerk begeleid. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN02068.

Dit etablissement heeft een rijke geschiedenis. Wanneer het precies een café werd, is onbekend. Het oudst bekende document over dit pand is een verkoopakte uit 1888 van café ‘Den Hoed’. Vanaf dat moment is de familie Klerks lange tijd uitbater van het café. In 1939 nemen de zussen Cor en Nel Klerks de leiding over het café over. Zij spelen een rol in een spannend oorlogsverhaal uit de streek. In september 1944 vond Operatie ‘Market Garden’ plaats, waarmee de bevrijding van Nederland begon. Elshout lag op de aanvliegroute en 28 Britse soldaten van het South Staffordshire Regiment landden vroegtijdig in Waspik. Een week lang werden zij ondergebracht in de schuur bij het café. Omdat de schuilplaats te onveilig werd, kregen de soldaten onderdak op de zolder van het broederklooster (Norbertusgesticht) in Elshout.

In haar lange bestaan bood en biedt het etablissement onderdak aan talloze Elshoutse verenigingen, waaronder het schuttersgilde van Onze Lieve Vrouwe, de handboogvereniging ‘Victoria’ en biljartvereniging ‘Zelden Raak’.

Meer weten?
Herberg In den Gekroonden Hoed
Operatie Market Garden