Bedevaartkapel Wonderbare Moeder

24 Elshout - Bedevaartskapel Wondere Moeder
Foto: Een processie trekt door Elshout op weg naar de bedevaartkapel. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN02064.

 

Het dorp Elshout is een druk bezocht pelgrimsoord. Tijdens de meimaand komen hier duizenden pelgrims om Maria, alias de Wonderbare Moeder, te vereren. Volgens de legende ontstond de bedevaart nadat Maria op de Gaarsweide was verschenen aan een dorstige boer en hem drinkwater had aangeboden. De boer besloot als dank ter ere van Maria een kapel te bouwen waarin een Mariabeeld werd geplaatst.

 

In 1898 werd op de Gaarsweide een nieuwe bedevaartkapel gebouwd, opmerkelijk genoeg gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes. In 1964 is de kapel door de parochianen opnieuw vervangen door een 'Genadekapel' ter gedachtenis aan de verschijning aldaar van de Wonderbare Moeder.

 

Vooral na de Eerste Wereldoorlog kwam de Mariadevotie tot bloei, met als hoogtepunt de laatste meizondag, die in Elshout bekend staat als 'onze dag'. Vanuit de buurdorpen Vlijmen en Haarsteeg gingen veel bedevaartgangers zingend, vaak onder begeleiding van de Harmonie, te voet naar Elshout om pas tegen de avond naar huis te gaan. Wie met de stoomtram kwam, werd vanaf café In Den Gekroonden Hoed afgehaald en in processie naar de kerk geleid. Vlijmenaren vertrokken in de avond in afgeladen trams, begeleid door harmoniemuziek en Marialiederen huiswaarts.

 

Meer weten?
Bedevaartplaatsen in Nederland
Kapellen in Brabant