Sint-Lambertuskerk

9 Drunen Sint Lambertuskerk
Foto: De restanten van de in 1944 verwoeste Sint-Lambertuskerk. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN02093.

Ooit was de Drunense Sint-Lambertuskerk waarschijnlijk een houten kerkje. Net als andere kerken viel ze in de zeventiende eeuw in handen van de hervormden, waarna de katholieke gelovigen genoegen moesten nemen met een schuurkerk. In 1874 verrees een nieuwe kerk gebouwd in de toen gangbare neogotische stijl. Deze kerk deed dienst tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd de kerk samen met het nonnenklooster en de pastorie verwoest door beschietingen van de oprukkende geallieerden.

Op de plek van de vorige pastorie verscheen de huidige kerk, in een stijl die verwant is met die van de Delftse School. In de glas- in-lood-ramen is niet alleen Lambertus afgebeeld, de patroon van de parochie, maar ook Sint-Crispinus, de patroonheilige van de schoenmakers, en graaf D’Oultremont, de vroegere heer van Drunen. Het carillon in de toren werd in 1952 geschonken door Max Lips, de Drunense scheepsschroevenfabrikant.

Meer weten?
Parochie Wonderbare Moeder
Delftse School