Sint-Clarastok

8 - Drunen - Sint Clarastok
Foto: Tekening van de Clarastok, vervaardigd bij de afbraak in 1845. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, archief gemeentebestuur Drunen 1811-1939, inv. nr. 326.

Ooit stond hier de zogeheten Sint-Clarastok, een soort kapelletje dat werd opgericht ter ere van Clara van Assisi, de bekende dertiende-eeuwse heilige. Deze Clarastok fungeerde als een offerblok, waar giften ten behoeve van de Drunense armen konden worden achtergelaten. Ook werd de stok gebruikt voor het afkondigen van besluiten van het dorpsbestuur, en dit was ook de plaats waar aan de heren van Drunen de tol van Venloon moest worden afgedragen.

De laatste Clarastok werd afgebroken in 1845, ten behoeve van de bestrating van de weg tussen Vlijmen en Drunen. Het gemeentebestuur van Drunen wilde de Clarastok liever verplaatsen, maar dat bleek te kostbaar. Wel werd er een tekening vervaardigd, die nog altijd in het archief bewaard wordt. Deze tekening maakt duidelijk dat het kapelletje in 1744 werd gebouwd, als vervanger van een oudere stok, en dat het een van bakstenen vervaardigd bouwwerk was met een nisje aan de voorkant. Daarop was een spreuk aangebracht met een datum en de initialen van de drie Drunense burgemeesters in die tijd.

Ter herinnering aan de Clarastok en aan het achtste eeuwfeest van de orde van de clarissen werd op deze plaats in 2012 een gevelsteen onthuld. De steen is ontworpen en vervaardigd door het kunstenaarsechtpaar Van Linden uit Oisterwijk. Naast de heilige Clara is ook de voormalige Sint-Clarastok weergegeven.