Metal Valley

6 Drunen - Metal Valley
Foto: Een door Lips vervaardigde scheepsschroef op transport. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, ZUI00093.

Metal Valley is sinds 2012 de naam voor het bedrijventerrein dat is ontstaan rond het vroegere fabriekscomplex van Lips’ scheepsschroevenfabriek. In 1909 werd Maximiliaan Lips eigenaar van ijzergieterij Chevalier en Co, later firma Dufay en Co, in ’s-Hertogenbosch. Zijn naam werd pas in 1925 aan dit bedrijf verbonden. Zijn zoon Max Lips had aanvankelijk meer belangstelling voor een loopbaan in de autotechniek dan in het bedrijf van zijn vader. Toch volgde hij zijn vader op. Kort daarna verhuisde de fabriek naar Drunen, waar de grond niet alleen betaalbaar was, maar ook stevig genoeg voor zware industrie. In Drunen kwam Max Lips’ passie voor auto’s tot uiting in de oprichting van het Autotron.

Op het fabrieksterrein bevindt zich een opvallende stalen klokkentoren met carillon, die herinnert aan de begintijd van de onderneming. Toen de firma Lips in 1953 stopte met het gieten van klokken, werd het gloeiend hete metaal nog één keer benut om een eigen carillon te gieten. Hierna richtte Lips zich vooral op het maken van scheepschroeven. De fabriek ontwikkelde zich vervolgens op spectaculaire wijze tot een multinational van formaat. In 2002 werd Lips overgenomen door het Finse Wärtsilä.

Meer weten?
Metal Valley
Wärtsilä