De Voorste Venne

5 Drunen - De Voorste Venne
Foto: Een van de oldtimers uit de collectie van het vroegere Autotron. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN02813.

De bekende illustrator Anton Pieck heeft in Brabant heel wat sporen nagelaten. De meeste bekendheid geniet vermoedelijk het sprookjesbos in de Efteling. Maar ook de Voorste Venne is een nostalgische creatie van Pieck. Dit deels authentieke, deels nagebouwde complex roept de sfeer op van een Brabantse hoeve rond 1900. Het werd in de jaren zeventig ontworpen in opdracht van Max Lips, de bekende Drunense fabrikant van scheepsschroeven.

Dit gebouw diende aanvankelijk als museum, dat onderdak bood aan Lips’ omvangrijke collectie oude voertuigen. In het Lips Autotron Drunen bewonderden talloze bezoekers de vele oldtimers, die werden gepresenteerd in steeds wisselende tentoonstellingen. Het Autotron kreeg snel landelijke bekendheid en werd ook gebruikt voor zakelijke bijeenkomsten. Toen het uit zijn jasje groeide, verhuisde het Autotron in 1987 naar Rosmalen.

De huidige naam van het gebouw, de Voorste Venne, verwijst naar de vennetjes die in het verleden ontstonden na dijkdoorbraken of overstromingen. Naarmate deze vennen verder van of dichter bij het dorp Drunen lagen, noemde men ze Achterste Venne of Voorste Venne. Tegenwoordig doet het gebouwencomplex de Voorste Venne dienst als cultureel centrum.

Meer weten?
De Voorste Venne
Anton Pieck