Boerderij Fellenoord
Foto: Het hooi wordt binnengehaald op het land rond boerderij Fellenoord. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN02053.
Fellenoord was vroeger een gehucht dat bestond uit twee pachthoeven, namelijk een boerderij en een schaapskooi. De naam is afgeleid van de woorden ‘Felle’ en ‘Oord’, die samen de betekenis hebben van ‘woeste plaats’. De gelijknamige, monumentale boerderij moet zijn gebouwd in de tweede helft van de zeventiende eeuw. De combinatie van een Frankische en een Saksische bouwstijl maakt de boerderij uniek.
In de vorige eeuw verkeerde de boerderij in zodanig slechte staat dat ze onbewoonbaar werd verklaard. Sloop was een voor de hand liggende volgende stap. De toenmalige eigenaar wist dit te voorkomen door de boerderij in 1968 voor het symbolische bedrag van één gulden te verkopen aan de speciaal voor dit doel opgerichte stichting Vrienden van De Fellenoord. De boerderij kreeg de status van monument en kon worden gerestaureerd. Zo kon het gebouw van de ondergang worden gered. Gedurende enige tijd was er een heemkundig studiecentrum gevestigd. In 2004 is de boerderij, met inbegrip van een kolonie vleermuizen in de schuur, overgedragen aan het Monumenten Fonds Brabant. Tegenwoordig bevindt zich hier Zaagmans en Vandenpenseele, een ontwerpstudio en werkplaats die bedrijven en organisaties ondersteunt bij het bedenken van items die bepalend zijn voor hun beeldvorming naar buiten.
Meer weten?
Fellenoord
Zaagmans en Vandenpenseele