Nederlands Hervormde begraafplaats

Afbeelding bij 69
Foto:
Nabestaanden van de Britse militair Alan Eames brachten in 1981 een bezoek aan Heusden, foto uit het Heusdens Nieuwsblad van 3 november 1981. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, collectie J.J.M.W. ter Laak, inv. nr. 3.

Deze plek, die wel bekend staat als ‘de begraafplaats op de Westakker’, is tot 1980 in gebruik geweest als begraafplaats van de Nederlands Hervormde kerk in Heusden. Het beheer ervan wordt sinds 1970 uitgevoerd door de gemeente. Vandalisme en de tand des tijds hebben ervoor gezorgd dat een flink aantal zerken tegenwoordig in slechte staat verkeert.

Wie over de begraafplaats wandelt, ontdekt al snel twee graven die goed onderhouden zijn. De twee witte grafstenen die zijn geplaatst door de Nederlandse Oorlogsgraven­stichting houden de herinnering levend aan twee jonge Britse bevrijders die in het voorjaar van 1945 omkwamen in de omgeving van Heusden. De 24-jarige George Howard sneuvelde op 24 maart 1945, de 26-jarige Alan Eames op 7 april 1945. Beide militairen waren vermoedelijk ingezet voor de bewaking van het front tussen bevrijd en bezet Nederland, dat van november 1944 tot mei 1945 werd gevormd door de Bergsche Maas. De precieze toedracht van hun overlijden is opmerkelijk genoeg niet bekend.

Op deze begraafplaats rusten ook zo’n zestig protestantse slachtoffers van de stadhuisramp van Heusden in november 1944. Zij zijn begraven in een massagraf, rechts van de ingang, dat wordt gemarkeerd door een sober monument. Een massagraf voor ongeveer zeventig anderen die bij de stadhuisramp omkwamen, is te vinden op de Algemene Begraafplaats tussen Heusden en Herpt.

Meer weten?
Oorlogsgravenstichting
Stichting V.O.G.W.
Stadhuisramp Heusden
Trailer documentaire Stadhuisramp