Fort Hedikhuizen

Afbeelding bij 43
Foto:
De gewelven van Fort Hedikhuizen, met rechts op de foto pastoor Mijs van Hedikhuizen, opname uit 1933. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, ZUI00195.

Hedikhuizen had oorspronkelijk drie forten, alle gebouwd tussen 1860 en 1863. Fort Hedikhuizen, officieel ‘Werk achter den Hoogen Maasdijk’ genaamd, is het laatst overgebleven verdedigingswerk op deze plaats. Het fort was uitgerust met een groot aantal kanonnen, die in tijden van nood in speciale vuuropstellingen op de wallen werden gereden. Zodoende kon de nabijgelegen sluis worden bewaakt. Deze inundatiesluis in de Hoge Maasdijk kon worden ingezet om het land rondom de vestingstad Heusden onder water te zetten, met het doel aanvallende legers tot stilstand te dwingen.

De Hedikhuizense forten zijn nooit daadwerkelijk ingezet bij een inundatie. Nieuwe uitvindingen en toepassingen maakten forten als deze overbodig. Fort Hedikhuizen heeft dienst gedaan als verdedigingswerk tot 1886, toen het zijn militaire functie verloor. Wel diende een van de forten in de Eerste Wereldoorlog als gevangenis voor militaire delinquenten en dienstweigeraars. Het was er vochtig en koud, waardoor er ziektes uitbraken. Het militair magazijn is nu een Rijksmonument, dat onderdak biedt aan een partycentrum.

Meer weten?
Fort Hedikhuizen
Zuiderwaterlinie

Feesten op Fort Hedikhuizen