Hertogin Joanna van Brabant

Afbeelding bij 10
Foto: De molen hertogin Johanna van Brabant in betere tijden (1969). Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, Beeldbank, DRN00598.

Al sinds de veertiende eeuw beschikt Drunen over een molen. Hertogin Johanna van Brabant zou hier een standerdmolen hebben laten bouwen, het oudste type windmolen in Nederland. De omwonenden waren verplicht om hun koren bij deze molen te laten malen. De Drunense molen werd in 1810 verplaatst, omdat veranderingen in het landschap de molen uit de wind zetten. Na een brand in 1836 bouwde molenaar A. Manders in 1838 de huidige stenen beltmolen. Deze staat op een heuvel om ervoor te zorgen dat de molen voldoende wind vangt. Dit type molen wordt daarom ook wel ‘bergmolen’ genoemd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een einde aan het malen met behulp van de wieken. Een dieselmotor nam het werk over. Maar al snel ging het bergafwaarts en de molen raakte in verval. Na een restauratie in 1953-1954 kon er weer gemalen worden. Sinds 1969 staan de wieken definitief stil. De molen, die met bijgebouwen tegenwoordig in gebruik is als partycentrum, wacht nu op een hoognodige restauratie.

Meer weten?
Nederlandse Molendatabase
Party restaurant De Korenmolen